Historie

Rond het eeuwfeest van korfbalvereniging Sporting Trigon ontstond het idee om in het kader van het honderdjarig jubileum van de korfbalclub een avondvierdaagse te organiseren. In het jubileumjaar 2011 bleek dat voor de vereniging toch te lastig om dit naast alle gewone sportverenigingsactiviteiten te organiseren. Een jaar later – 2012 – kwam de Leidse Avondvierdaagse alsnog van de grond. De aanvankelijk nauwe samenwerking met de enthousiaste sportambtenaren van de gemeente Leiden heeft hier enorm aan bijgedragen.

In hetzelfde jaar werd de Stichting Sport in Beeld opgericht, met als doel de avondvierdaagse te organiseren. Het jaarlijkse wandelevenement wordt nu nog steeds onder auspiciën Sport in Beeld georganiseerd.

Bij de eerste editie van de Leidse Avondvierdaagse waren er zo’n 350 deelnemers die de, toen nog, twee afstanden (5 en 10KM) liepen. Sindsdien groeide het aantal wandelaars jaarlijks en zo telt de organisatie inmiddels een deelnemersaantal van ruim 1.000 wandelaars. Dit aantal zwelt op de vrijdagse finishdag zelfs aan tot ruim boven de 1.250 wandelaars, doordat op de laatste dag, de vaak jonge wandelaars, worden vergezeld door vaders en moeders. Deze dag is favoriet, omdat zij feestelijk worden ingehaald op het start en finishterrein van gastheer korfbalvereniging Sporting Trigon aan de Zoeterwoudsesingel.

De eerste zes edities van de vierdaagse zijn gelopen onder de noemer SportCity Avondvierdaagse. In 2019 en 2022 werd het evenement georganiseerd met de naam Teddy Kids Avondvierdaagse. Gedurende de coronapandemie was er als gevolg van de toen geldende coronamaatregelen in 2020 en 2021 helaas geen vierdaagse. In die jaren werd nog wel besloten om de vierdaagse terug te brengen naar één afstand, namelijk de 5 KM. Gelukkig hervatte in 2022 het normale leven zich weer, waarbij de Leidse Avondvierdaagse één van de eerste evenementen in de stad was die weer een massa op de been bracht. Misschien was het wel daarom dat Burgemeester Lenferink, zelf fervent wandelaar, het startschot gaf.

Partners


Organisatie:
Historie
Evenementen van Sport in Beeld:
Inschrijven